Как правилно да пестим за дом?

Собтвеният дом е дългосрочна инвестиция. Точно затова е добре да вземеш максимално информирано решение, което да е съобразено с твоя стандарт на живот.

Повечето хора, разбира се, прибягват до жилищни кредити, когато искат да се сдобият с нов дом. И в това няма нищо нередно. За да кандидатстваш за подобен кредит, първо трябва да прецениш разумно финансовите си възможности. Тази преценка трябва да е реална и да включва анализиране на всички малки и големи разходи, които се очаква да имаш в бъдеще. След това, трябва да ги сравниш с очакваните реални приходи за периода.

Имай предвид, че жилищният кредит не е нещо, което се изплаща за няколко месеца, както нова пералня например. Кредитът за нов дом е много вероятно да ти коства десетилетия, за да го изплатиш.

Най-често използваният кредит за нов дом е ипотечният – когато залагаш твой недвижим имот на банката, за да ти услужи тя с пари за покупка на ново жилище. В повечето случаи, залагаш самото ново жилище като ипотека.

Какъв процент самоучастие трябва да имаш, за да се справиш с подобна инвестиция?

Не всички потребители могат да си позволят да си закупят жилище с голям процент самоучастие. Разбира се, всеки желае да направи първоначална вноска, която да е възможно най-голяма, за да си спести високия дълг към банката. Истината обаче е, че подобна първоначална инвестиция може да ти струва много повече, тъй като ще затрудни последващите ти разходи за новия дом. Ако дадеш всичките си спестявания за първоначална вноска, то след това е вероятно да нямаш пари да обзаведеш жилището и да покриеш последващите разходи. Не забравяй, че след закупуване на нов дом, следват не малко разходи за обзавеждане, ремонт, козметични промени в интериора и екстериора и много други харчове. Може дори да ти се наложи да теглиш потребителски кредит, за да покриеш въпросните харчове. Не бива да подценяваш тези разходи, тъй като те също са важни, ако държиш да заживееш в мечтания си дом.

Освен със самоучвастие и ипотека, можеш да закупиш имот и като комбинираш ипотечен кредит, потребителски кредит и собствени средства. Често обаче потребителският кредит, който ще използваш има по-висока лихва от ипотечният такъв. Но хората предпочитат потребителския кредит, заради факта, че не залагат жилището си като ипотека. За сметка на това пък изплащат по-високи разходи за заетите средства. Ако искаш да си спестиш повече пари, изцяло ипотечното финансиране също е вариант. Но в случая, залагаш новия си дом.

Напомняме ти, че са много хората, които избират да закупят изцяло с ипотечен кредит новото си жилище, тъй като нямат достатъчно средства за самоучастие.

Какъв кредит максимално да изтеглиш, въпреки желанието ти да живееш в пентахус?

Съобрази размера на кредита с доходите на семейството. Дори ти да имаш висок месечен приход, ако партньорът ти трудно си намира постоянна работа, то едва ли е разумно да изтеглиш 300 000 лв. за пентхаус. Имай предвид, че дори 100 000 лв кредит е огромно задължение, което трябва да изплащаш всеки месец, без да пропускаш вноска.

Затова трябва да си поставиш финансови цели – например доходът ти да стигне 2000 лв. месечно, за да си закупиш къща в подножието на планината.

Не действай прибързано и съобрази претенцията си с възможностите си. Изчисли бъдещите си месечни вноски по кредита и след това ги сравни с минималния месечен приход, който ще получаваш.

Обикновено се смята, че разходът ти за жилищен кредит, е добре да е около 30% от общите доходи на цялото домакинство. Но не повече от 33%. Тъй като това би навредило на финансовата стабилност на семейството.

Едно от най-важните неща, които да обмислиш внимателно, за да прецениш правилно, е срокът на кредита, който ще изтеглиш. Всеки иска да изплати максимално бързо дължимия кредит към банката, но това означава да има по-висока месечна вноска. А въпросът е, дали можеш да си позволиш подобна висока вноска. Практически можеш да вземеш кредит както за 10 години, така и за 30 години. Но ако банката прецени, че нямаш възможност да изплатиш бързо кредита, в рамките на десетилетие, то той ще ти бъде отказан. Не бива да се надценяваш и да прибързваш, заради стремежа си да приключиш бързо с това голямо задължение. Високите вноски по кредит за нов дом, могат да ти костват други семейни разходи, които също са наложителни. Затова, помисли внимателно, дали наистина можеш да изплащаш големи вноски или ще е по-добре за семейния бюджет, да удължиш срока на кредита с няколко години.

Бъдещото ти жилище трябва да отговаря оптимално на стандарта ти на живот

Дори и да искаш да живееш в луксозен апартамент в центъра, ако общия доход на семейството ти е 1500 лв., едва ли ще можеш да си позволиш 700 лв. месечна вноска по жилищния кредит. Затова съобрази всичко с финансовите си възможности, професионалната си квалификация, потенциала за повишаване на работното място. Разбира се, включи в плана и появата на нови членове на семейството ти – това със сигурност ще предизвика сътресения в общия бюджет.

А как да спестиш за нов дом?

- направи си бюджет и го следвай стриктно

- търси винаги най-евтините оферти – навсякъде и за всички стоки

- научи се да пестиш, дори от дребните неща

- намери алтернативни начини за изкарване на печалба – доходите от заплатата ти едва ли ще са достатъчни, за да събереш пари за нов дом. Затова потърси други източници на доход, които да допълват основното ти работно място.

- постави си дългосрочни и краткосрочни цели, които да изпълняваш

- подобри максимално кредитната си история, за да получиш желания жилищен кредит в бъдеще. Подобряването на кредитната история става най-лесно и удобно, като се възползваш от предимствата на кредитните карти. AXI Card ще ти даде възможност да разполагаш със средства по всяко време, като успоредно с това трупаш положителни точки за кредитния си рейтинг. Ако погасяваш вноските навреме, кредиторите ще видят, че си надежден кредитополучател, който изплаща всичките си задължения навреме. Така, когато искаш да кандидатстваш за ипотечен кредит, банките ще имат основание да те одобрят.