Кои грешки да избягваш, когато купуваш нов дом?

Ако тепърва ти предстои закупуване на ново жилище, може би този материал ще ти е доста полезен. Дори и вече да си попаднал на съвети или грешки при купуване на нов дом, никога не е излишно да прочетеш някои полезни практики. Все пак, сдобиването с ново жилище е нещо, което повечето хора предприемат веднъж в живота. Това означава, че трябва да анализираш всеки детайл, за да се сдобиеш с мечтания дом на добра цена.

Имай предвид, че стъпките в процеса на покупка могат да варират от държава до държава, в зависимост от местния пазар. И все пак, когато премахнеш всички детайли, които могат или не могат да ти се случат, наистина има само няколко основни стъпки за закупуване на дом. А ето и въпросните стъпки, според брокера Елизабет Уайнтрауб от Lyon Real Estate:

Наеми агент

Имай предвид, че агентът ще ти спести време при търсенето на мечтания дом. Вместо да гледаш из множеството сайтове онлайн за достъпно жилище, което да отговаря на твоите изисквания, агентът ще го направи вместо теб. Той ще ти представи единствено онези жилища, които са подходящи и пасват на условията ти. Трябва да знаеш, че агентът ще вземе предвид всички твои изисквания и ще се съобрази с тях при търсенето на перфектно жилище.

Друго нещо, което се явява плюс при сътрудничеството с агенти - агентите често знаят за нови обяви, които все още не са на показ на пазара. Като предимство може да се изтъкне и това, че вместо да обикаляш по огледи със собствената си кола, ще бъдеш с автомобила на агента си.

Агентът, също така, бързо може да разпознае завишени по цена списъци с жилища и да те посъветва кое си заслужава и кое - не.

Намери дом, който да можеш да купиш

Купуването на дом може да бъде изключително времеемък процес и абсолютно емоционално изтощаване. Освен че хабиш време, хабиш и пари и усилия, а може би и нерви, в намирането на правилния дом за твоето семейство. Всеки знае, че намирането на подходящия дом не винаги е лесна задача и изисква време, което да инвестираш само и единствено в търсене и оглеждане на жилища. В ролята си на брокер, Елизабет Уайнтрауб съветва купувачите да насрочат максимум 7 къщи наведнъж за оглед, защото повече от тази бройка би объркала потенциалните купувачи.

Повечето купувачи провеждат много изследвания онлайн, преди да стъпят в реалния си дом. Купувачите прекарват средно от 6 до 8 седмици, според Националната асоциация на REALTORS, опитвайки се да разберат къде искат да живеят. Но след като кварталът е избран, повечето хора в крайна сметка купуват жилище след 2 или 3 обиколки на съответния дом.

Получаване на кредит

Брокерът съветва, че в повечето случаи е по-умно да получиш предварително одобрение за заем от банкова институция, преди да преминеш към закупуването на жилище. По този начин знаеш със сигурност каква сума можеш да изхарчиш за покупката на дадено жилище.

Договаряне на офертата

Купувачите понякога правят грешката да сравнят продажната цена на дом с други домове, които са видели. Според съветите на брокера, това може да се смята за грешка. Това е така, защото продавачите могат да поискат всяка цена, която си пожелаят. Това съвсем не означава, че домът ще се продаде на тази цена реално.

Брокерът съветва, че трябва да очакваш и следната ситуация: да се наложи да плащаш над пазарната цена на продавача, особено ако много купувачи се борят за един и същ обект. В случая твоят агент може да ти даде разумен ценови диапазон и да ти помогне да управляваш очакванията си, както и да вземеш разумно решение.

Направи инспекция на избрания дом.

Една от главните грешки, които можеш да допуснеш при закупуването на каквото и да е жилище, е да пропуснеш да направиш проверка. Едва ли искаш да заплатиш крупна сума пари, за къща, която се руши или пък има проблем с дадени насекоми.

Междувременно, ако целиш да получиш жилищен кредит, без значение колко скоро, ще ти е нужна добра кредитна история. Изплащането на вноските по текущи заеми е един от основните начини да постигнеш това. А използването на кредитни карти е способ, който доказано може да ти помогне за изграждането на стабилен кредитен рейтинг. Именно този добър кредитен рейтинг ще те превърне в надежден кредитополучател, дори на ипотечен кредит. За тази цел, можеш да кандидатстваш за кредитна карта AXI Card - безконтактна пластика тип MasterCard, която е създадено специално за навиците на модерния потребител. Кредитна карта AXI Card ти дава възможност да разполагаш с парични средства, без да чакаш по банкови клонове и да се занимаваш със сложна документация. AXI Card е кредитна карта, която не се издава от банкова институция и точно затова ще пропуснеш банковите процедури и традиционите методи за получаване на кредитна карта.