Навиците на мултимилионерите, които водят до успех

Ежедневието ти и финансовото ти състояние са в пряка зависимост от навиците, които си изградил през годините. Това, което ни определя в края на деня, са нашите мисли, емоции и последващото ни поведение.  Ако искаш да забогатееш и да пожънеш големи успехи във всяка област от живота си, трябва да усвоиш правилните навици. Именно те ще ти помогнат за постигане на целите, които жадуваш.

Не забравяй, че понякога, за да постигнеш мечтите си, не само трябва да правиш определени неща, но и да избягваш други такива. Или с други думи - има навици, които се предполага, че е добре да усвоиш, ако искаш да забогатееш. Има обаче и списъци с важни препоръки, които се състоят в това, как да не действаш, ако искаш да се превърнеш в успешен предприемач.

Не бива да забравяш, че има мултимилионери и милиардери, които са започнали с почти никакви предимства в живота. Единственото предимство, което те са използвали и използват и сега, е чистата способност да разпознават правилните навици за успех, които да им помогнат да се движат по течението. Като същевременно избягват онези навици, които няма да им служат добре, когато става въпрос за спестяване и разумно инвестиране на пари.

Според изследване, навиците ни съставляват 45% от нашето ежедневно поведение. Някои експерти, като Джон Асараф, твърдят, че този процент е значително по-висок - в обхвата 70-90%.

Имаме навици за всичко в живота. Навици при комуникацията ни с хора, навици при харченето на парите ни, спестовни навици, професионални навици, навици за управление на времето, социални навици и т.н. Като се има предвид, че тези навици ефективно контролират живота ни, фокусирането върху правилните е от огромно значение. Въпреки това, повечето от нас не се съсредоточават върху правилните навици. Всъщност животът ни е изпълнен с лоши навици, които, изглежда, не можем да изоставим.

Навиците често са във фокуса на проучванията на богати и успешни хора. Но доколкото се знае, повечето от нас нямат необходимата воля да контролират навиците си. Ние сме жертви на лоши навици, вместо да побеждаваме, възползвайки се от добрите си навици.

За тази цел трябва да се научиш да контролираш мислите си, като създадеш правилните навици, които ще ти служат, а също и да се откажеш от лошите навици, които те дърпат назад. В книгата, озаглавена "Силата на навика" от Чарлз Дюхиг, той твърди, че отговорът на истинския прогрес е да се съсредоточим върху нещо, наречено "навигация".

В архитектурата основната сила е онази част, която държи всички останали части на мястото им, но носи най-малко тегло. Истината е, че навиците не са трудни за създаване и ако се фокусираш върху най-базисните, всички други полезни навици ще станат по-лесни за теб. Като междувременно лошите навици малко по малко ще започнат да изчезват от ежедневието ти.

Естествено, има и навици за придобиване на богатство. Например, ако проследиш всичките си разходи до последния лев, изразходван през деня, ти ще си по-наясно къде отиват парите ти. Поради това ще харчиш по-разумно и ще си склонен да спестяваш повече пари и да търсиш начини да увеличиш приходите си. Същевременно изградените полезни навици ще ти гарантират, че ще инвестираш мъдро през годините. Това е така, защото проследяването на разходите е основен навик, който в бъдеще ще ти носи основно ползи. Започнеш ли веднъж да следиш изкъсо всичките харчове, които правиш, трудно ще отвикнеш. А това ще ти помогне и за съставяне и спазване на бюджет. За да спазваш бюджета си и да следиш разходите, ще ти помогне и кредитна карта АXI. Тя е създадена не само да ти осигурява финансови средства лесно и удобно, когато имаш спешна нужда, но и да изгражда стабилното ти финансово бъдеще и полезни навици.

Кои са някои от навиците на мултимилионерите?

Поставяй си адекватни цели

Вместо да си поставяш почти неизпълними и непремислени цели, по-добре е да погледнеш миналото си и спрямо него да начертаеш план за бъдещето. Поставяй си целите, така сякаш е изминала една успешна година, имаш своите успешни начинания и се стремиш да доизградиш започнатото. Според някои милионери, ако искаш да забогатееш, понякога трябва да гледаш назад, а не напред. Това означава и да се учиш от грешките си и от пропуснатите възможности.

Не живей месец за месец или от заплата до заплата

Подобен навик, какъвто много потребители имат, ще те доведе рано или късно до финансов крах. Липсата на спестявания и на инвестиции в печеливши начинания, със сигурност не е нещо, с което можеш да се хвалиш. Колкото и парични средства да имаш, след като получиш заплатата си - ако ги изразходваш всички, то няма да си в състояние да трупаш богатство.

Истината е, че е лесно да подценяваш разходите си, когато не ги проследяваш. Не забравяй, че да разполагаш пари на момента и да си богат са две коренно различни неща.

Не създавай списък със задачи.

Да - това също е един от навиците на мултимилионерите. Вместо да създаваш списък със задачи, създай списък с неща, които НЕ трябва да правиш.